Increase font size Default font size Decrease font size Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΞΑΡΧΙΑΝ

 

169

Τήν εἰς Διάκονον χειροτονίαν τοῦ εὐσεβοῦς νέου, κ. Νικολάου Ἀνέστη, ἐτέλεσεν ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, τό Σάββατον, 14ην Ἰουνίου, 2014, εἰς τόν ἱερόν Ναόν τῆς Ἐξαρχίας, εἰς τόν ὁποῖον καί ἐφεξῆς οὗτος θά ὑπηρετῇ. Μετά τοῦ Σεβασμιωτάτου συνελειτούργησαν ὁ πνευματικός του, Πανοσιλογ. Ἀρχιμανδρίτης Ἀγαθόνικος, Ἒφορος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Κύκκου, ὁ Πρωτοπρεσβ. Πέτρος Παπαϊωάννου, ὁ Πρεσβ. Δημήτριος καί οἱ Διάκονοι Νικόλαος καί Ἡρακλείδιος. Εἰς τήν ὁμιλίαν, ὁ Σεβασμιώτατος ἐξῆρε τήν εὐλάβειαν τοῦ Ὑποδιακόνου, τόν ὁποῖον ἐχειροθέτησεν πρό τῆς Θείας Λειτουργίας, τήν ἀγάπην καί ἀφοσίωσιν αὐτοῦ εἰς τήν Ἐκκλησίαν τοῦ Χριστοῦ καί τήν ἀνιδιοτελῆ προσφοράν αὐτοῦ, καθώς καί τήν ὑποδειγματικήν χριστιανικήν οἰκογένειαν, τήν ὁποίαν ἐδημιούργησεν καί προέτρεψε τόν νέον κληρικόν, ὃπως μελετᾶ καί ἐνημερώνῃ τούς πιστούς περί τῶν Παναγίων Προσκυνημάτων καί τόν ἀγῶνα τῶν Ἁγιοταφιτῶν Πατέρων. (Ἡ ὁμιλία τοῦ Σεβασμιωτάτου κατεχωρήθη κεχωρισμένως).

Ὁ Ὑποδιάκονος Νικόλαος, καταφανῶς συγκεκινημένος ηὐχαρίστησεν τόν Σεβασμιώτατον διά τήν ἀγάπην μετά τῆς ὁποίας τόν περιέβαλεν, εἰπών χαρακτηριστικῶς ὃτι ὁ Σεβασμιώτατος κ. Τιμόθεος «ἒχει μεγάλην καρδιά, μέσα εἰς τήν ὁποίαν ἒβαλε καί μένα» καί ὑπεσχέθη νά πράττῃ πᾶν ὃ, τι δυνατόν, διά νά φανῇ ἀντάξιος τῆς γενομένης αὐτῷ τιμῆς καί τῶν προσδοκιῶν τῆς Ἐξαρχίας τοῦ Παναγίου Τάφου. (Ἳδε τήν ἀντιφώνησιν αὐτοῦ κατωτέρω).

Πανιερώτατε,

Ευχαριστώ τον πανάγαθο Θεό που με οδήγησε σε εσάς. Η αγάπη που ξεχειλίζει από την καρδιά σας είναι αρκετή να αγκαλιάσει όλο τον κόσμο και αγκάλιασε και εμένα.

Αισθάνομαι μεγάλη χαρά μα και συγκίνηση που θα λάβω από τα δικά σας χέρια Πανιερότατε Δέσποτα τον πρώτο βαθμό της Ιεροσύνης. Ένα μεγάλο αίσθημα ευθύνης με περιβάλλει ενώπιον του θεού, ενώπιον σας και ενώπιον των συνανθρώπων μου. Εγώ ο Νικόλαος Αρέστη με όλες τις πτώσεις και τις αδυναμίες μου, να κριθώ άξιος να σταθώ μπροστά στο θυσιαστήριο και να υπηρετήσω τον Θεό και τους ανθρώπους. Κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσα ούτε να το φανταστώ. Η αγάπη σας όμως από την πρώτη στιγμή με ενδυναμώνει, μου κάνατε την πίστη σαν πέτρα που αντέχει πολλά κτυπήματα και σας ευχαριστώ ολόψυχα.

Είμαι πραγματικά συγκλονισμένος που θα διακονήσω εδώ στην Εξαρχία Του Παναγίου Τάφου. Οι ευλογίες που έφτασαν από τα πανάγια προσκυνήματα και από την αυτού Μακαριότητα τον Πατριάρχη κ. κ. Θεόφιλο Γ΄, με έκαναν να αισθανθώ το πραγματικό μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνω και υπόσχομαι ότι θα αγωνισθώ με όλες μου τις δυνάμεις να φανώ αντάξιος των προσδοκιών σας.

Ευχαριστώ πολύ τον πνευματικό μου πατέρα, Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Αγαθόνικο Κυκκώτη, που σήκωσε το βάρος των πολλών μου αμαρτιών στο άγιο πετραχήλι του και με σήκωσε από κάτω, με βοήθησε να σταθώ στα πόδια μου και να δοξάσω τον Θεό. Με δίδαξε ότι μέσα από την μετάνοια ταπεινώνουμε τον εγωισμό μας και καθαρίζουμε την ψυχή μας.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Πέτρο που και αυτός με τη σειρά του με δίδαξε την αρετή της υπομονής και τις συγχώρεσης. Όχι με λόγια αλλά έμπρακτα. Μου έδειχνε καθημερινά το μεγαλείο του να μπορείς να συγχωρείς και να αγαπάς κάθε εχθρό και πολέμιο. Μακάρι να μπορέσω να τον μιμηθώ.

Ευχαριστώ τον Οικονόμο πατέρα Λοίζο που με δίδαξε με το έργο του το μεγαλείο της οικογένειας και την αγάπη προς τον πλησίον.

Ευχαριστώ τους βιολογικούς μου γονείς, τον πατέρα μου Γεώργιο και τη μακαριστή μητέρα μου Φωτεινή που με δίδαξαν να σέβομαι και να εκτιμώ όχι μόνο τους ανθρώπους που με ευεργέτησαν με οποιονδήποτε τρόπο αλλά και αυτούς που δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να με βοηθήσουν. Ευχαριστώ και τα αδέλφια μου Αρέστη και Ευανθία καθώς επίσης και την αείμνηστη γιαγιά μου Ευανθία που με κρατούσε από το χεράκι στα πρώτα μου βήματα προς την εκκλησία.

Ευχαριστώ τους γονείς της συζύγου μου που με στηρίζουν και με αγαπούν σαν δικό τους παιδί. Ευχαριστώ και όλους τους συγγενείς, τους γνωστούς και άγνωστους φίλους που με τιμούν σήμερα με την παρουσία και την προσευχή τους. Θερμές ευχαριστίες και σε όσους συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο για την διεκπεραίωση της χειροτονίας μου.

Ιδιαίτερα Πανιερότατε Δέσποτα θέλω να σταθώ στον θησαυρό που μου έστειλε ο Θεός στη ζωή μου. Το διαμάντι πολλών καρατίων που λαμπρύνει και εμένα και μου δίνει αξία. Την αγαπημένη μου σύζυγο Διαμάντω, που δεν είναι τυχαίο που της δόθηκε αυτό το όνομα. Ακούραστα με φροντίζει και με στηρίζει σε κάθε μου βήμα εδώ και 18 χρόνια. Την ευχαριστώ.

Στο τέλος άφησα τα διαμαντάκια μου, τις κορούλες μου, τη Μαριτήνη και την ΄Αντρια που με αγαπάνε και μαζί με τη μαμά τους με κάνουν να νιώθω πολύ περήφανος πατέρας.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ζητήσω ταπεινά συγνώμη από κάθε άνθρωπο που στεναχώρησα με οποιονδήποτε τρόπο. Ευχαριστώ"  Ἃπαντες ἀνεφώνησαν Ἂξιος!

Μετά τό πέρας τῆς Ἀρχιερατικῆς θείας Λειτουργίας, Διάκονος Νικόλαος ἐδέχθη τάς συγχαρητήρια τῶν κληρικῶν καί τῶν πιστῶν καί προσέφερε κεράσματα καί ἀναμνηστικά δῶρα.

Τήν μεσημβρίαν, ὁ νεοχειροτονηθείς, παρέθεσεν γεῦμα εἰς τήν αἲθουσαν «Royal», εἰς τό ὁποῖον παρεκάθισεν ὁ Σεβασμιώτατος κ. Τιμόθεος, κληρικοί καί πολλοί προσκεκλημένοι.

DSC 0209

DSC 0224

DSC 0222

DSC 0245

DSC 0271

064

165

171

128

DSC 0428

Xeirotonia 9

Xeirotonia 6

Xeirotonia 14

Xeirotonia 15